8e Jaargang nr.91 Augustus 2015 verschijnt 1x per maand


De mogelijkheden van geloof 


De apostelen zeiden tegen de Heer:
"Versterk ons vertrouwen." De Heer zei:
‘"Al heb je maar een vertrouwen als een mosterdzaadje"
Lucas 17: 5,6 WB VertalingIeder mens gelooft wel ergens in alleen niet iedereen gelooft in de God van de Bijbel! Voor velen is “geloven” hetzelfde als “Ik weet het niet zeker, het zal wel”. De Bijbel spreekt heel duidelijk over wat geloof is: “Het geloof nu is de zekerheid der dingen, die men hoopt, en het bewijs der dingen, die men niet ziet, maar zonder geloof is het onmogelijk Hem welgevallig te zijn. Want wie tot God komt, moet geloven, dat Hij bestaat en een beloner is voor wie Hem oprecht zoeken." (Hebreeën 10:37-11:3) Geloven is vertrouwen in God en het betekent dat je overtuigd bent van hetgeen Hij zegt in Zijn Woord. Geloof is een kwaliteit die God in ons heeft gelegd. God heeft ons een mate van geloof gegeven die wij nodig hebben. Je kent vast die kreet wel: “Eerst zien en dan geloven”. Een uitspraak die we vast allemaal wel eens hebben gebruikt. Maar wanneer je dingen eerst wilt zien alvorens ze te geloven dan is het geen geloof meer.

Onze relatie met God is gebouwd op basis van vertrouwen en geloven in Hem. God heeft Zichzelf bewezen dat Hij trouw is en dat Hij een beloner is voor hen die Hem ernstig zoeken. Maar toch blijkt dat er velen zijn die moeite hebben om God te vertrouwen.

Een uitspraak die je regelmatig hoort is dan ook: “O had ik maar meer geloof, dan kon ik zo en zo doen!”. Alsof alles wat je alleen hoeft te doen is een pond geloof kopen en deze aan je winkel toe voegen en dat je dan grote dingen voor God kunt doen. Nee, geloof is niet te koop. De hoeveelheid van geloof is van zeer weinig betekenis. Jezus zegt: "Heb geloof als een mosterdzaadje”. Het kleine mosterdzaadje zet misschien velen op het verkeerde been en omdat het zo klein is verwacht je er ook niet veel van. Maar Jezus vraagt niet een groot geloof. Het enige wat Hij van je vraagt is: Geloof! Het is niet in wat jij in je handen hebt, in wat jij ziet, maar in Wie je gelooft die jou het geloof gegeven heeft. Het geloof ontvang je door het horen. Door het luisteren naar het Woord van God [Rom.10:17]

Geloven is een werkwoord en vraagt om actie. Wanneer je niets met het mosterdzaadje doet maar het gewoon laat liggen gebeurt er niets, maar wanneer je er iets mee doet dan heeft het grote gevolgen. Velen onder ons willen zekerheid maar het is juist het geloof die ons zekerheid geeft en daar mogen wij op hopen, op vertrouwen. Als je niet voor 100% zeker bent dan kun je de waarheid niet omhelzen als de volle waarheid. Geloof bevrijdt ons niet altijd van moeilijkheden en omstandigheden, dat weten we als we zien wat er wereldwijd met Christenen gebeurt. Maar de zekerheid die wij wel hebben is dat wanneer we door het dal van de schaduw des dood gaan Hij met ons mee zal gaan. Ik geloof dat we een grote fout maken wanneer we denken dat, als we genoeg geloof hebben, we dan geen problemen hebben. Ook een grote fout die gemaakt wordt onder “The pro$perity Preachers ” die beweren dat geloof een manier is om persoonlijke rijkdom en macht te verwerven. Daarover de volgende keer meer!

Ik raad je aan: “Volg de weg van Christus Jezus, nu u Hem als uw Heer aanvaard hebt. Blijf in Hem geworteld en gegrondvest, houd vast aan het geloof dat u geleerd is en wees vervuld van dankbaarheid." Ko2:6,7 (uit de jongeren Bijbel)


Hartelijke groet, Tjitske